conversation with serbian sbs radio

“Фрагменти Београда” – by Biljana Ristic, Serbian SBS Radio, 18 December

This slideshow requires JavaScript.

Q&A Serbian SBS Radio & Vesna Klačar-Nedimović | Visual Artist

1. Весна ви сте међу 39 финалиста за овогодишњу награду Rick Amor Print Prize 2015 , за свој графички опус Фрагменти II Београд, Фрагмент VII. Реците нам више о том свом опусу и о Београду као уметничкој инспирацији.

https://vesnaklacarnedimovic.wordpress.com/2015/11/05/rick-amor-print-prize-2015-finalist-exhibition/

Да, изабрана сам као једна од 39 финалиста за награду Rick Amor Print Prize 2015 са својом графиком (етчинг) Фрагменти II Београд, Фрагмент VII који је заправо детаљ наше Саборне цркве.
Постоји изрека коју ћу сада применити као одговор на Ваше питање о Београду као уметничкој инспирацији… што би у неком преводу значило… ја сам напустила Београд али Београд није напустио мене.

“It is memory that is the subject of Vesna Klacar-Nedimovic’s text-based prints. Created for her first solo exhibition, they allow us to experience something of the poetry, alienation, and nostalgia of her previous home of Belgrade, Serbia, that continues in her imaginative life even after two decades in Australia” Louise Martin-Chew, “Vesna Klačar-Nedimović: fragments of memory”, Imprint, vol.48 no.3 p.19, 2013.

Серија Фрагменти II Београд је проистекла из мог обиласка Београда 2010. године и моје тежње да поново успоставим конекцију са Београдом. Графике приказују фрагменте архитектуре Београда, и такође обележавају моју присутност у Београду на одређеном месту и у одређеном тренутку.

2. IMPRINT магазине је ваше графике препознао као иновативне. Реците нам мало о графичкој техници коју користите.

IMPRINT магазине је професионални магазин за графичаре (Imprint is a quarterly magazine dedicated to contemporary fine art printmaking – including works on paper, artists’ books, magazines, digital and experimental print-related art – published by the Print Council of Australia).

У IMPRINT магазину је критичар уметности Louise Martin-Chew, описала моју уметност на следећи начин:

“Fragments II: Belgrade is a series of artworks that depict vignettes of the architectural cityscapes of Belgrade, one of the oldest European cities. Remembered images of the city are overlaid with a map that describes Belgrade’s imprint on Klačar-Nedimović. They represent artist’s historical presence and her reconnections, but also note the reality of her disconnection with this place” (Louise Martin-Chew, “Vesna Klačar-Nedimović: fragments of memory”, Imprint, vol.48 no.3 p.19, 2013).

Дигиталне графике су проистекле из коришћења фото камере и компјутерских програма што се разликује од традиционалне графике. За креирање дигиталних графика компјутер је и моје платно и мој студио.
Свака од укупно двадесетак графика су штампане у ограниченој малој едицији од 5 до 15 примерака.

3. Студирали сте уметност на Griffit Универзитету са специјализацијом у теорији уметности и модерне уметности староседелаца Аустралије. Одакле интересовање за модерну абориџанску уметност.

Интересовање за модерну као и традиционалну aбориџанску уметност и културу је била сфера мог интересовања још од доласка у Аустралију, 1991. године. Нарочито су ме тада интересовале теме о правима Абориџина и англо-саксонска скривена историја. Управо због мог интересовања за aбориџанску историју, културу и уметност указала ми се прилика на Griffit Универзитету – Queensland College of Art, да студирам изборне предмете на одсеку за абориџанску уметност. Тако сам 2008. године као једини студент не-абориџанског порекла (non-indigenous student) студирала са студентима абориџанског порекла.

4. Такође сте добитник награде Griffit Award за изузетан академски успех, били сте финалиста за награде Port Jackson Press Australia Graduate Printmaking Award (2011) и Print Council of Australia Print Commission (2013). Колико су значајне награде у каријери једног уметника.

Учествовање у наградним конкурсима и бити изабран као финалиста је веома значајно за уметнике. У жирију су људи из уметничке индустрије, укључујући историчаре уметности, галеристе, кустосе и познате уметнике.
Улажемо велики труд у креирање наших уметничких радова тако да је, не само велико признање већ и задовољство и част сваком уметнику да буде изабран.

5. Тренутно су ваши радови изложени на три изложбе: на Тасманији, Квинсленду и у Мелбурну, што смо већ споменули. Са чиме се представљате публици на Тасманији и Квинсленду.

На Тасманији сам учествовала на наградном конкурсу 2015 Burnie Print Prize. На моје велико задовољство била сам изабрана у ужи избор тако да ми је указана прилика да излажем на Тасманији. Од 166 кандидата изабрано је 62.

Vesna Klačar-Nedimović’s print Fragments II: Belgrade, Fragment VII has been shortlisted for the 2015 Burnie Print Prize. This major national art award showcases the high calibre of printmaking from contemporary artists in Australia. Judges Jason Smith, the Curatorial Manager at the Queensland Art Gallery/Gallery of Modern Art, Helen Wright, previous winner and Printmaking Lecturer at the University of Tasmania and Raymond Arnold, Australian artist/printmaker, selected 62 artworks out of 166 national entrants. Exhibition opening: 13 March 2015 at the Burnie Regional Art Gallery. Burnie Print Prize: 14 March – 10 May The exhibition is part of the Ten Days on the Island 2015 Festival (20 – 29 March 2015). https://vesnaklacarnedimovic.wordpress.com/2014/12/21/burnie-print-prize-shortlisted/

Моја графика Фрагменти II: Београд, Фрагмент VII је примећена и изабрана од жирија што већ сада потврђује да је привукла пажњу многих. Нешто након наградног конкурса, Burnie Regionalna Galerija је организовала изложбу графика које су у перманетној колекцији галерије, укључујући и моју графику. Изложба у Burnie Regionalnoj Galeriji је трајала до 6 Децембра. У Квинсленду, у Бризбену, учествујем у групној изложби Peace and Quiet, Queensland State Library.

6. На крају, планови за будућност. Путујете ускоро за Београд. Да ли ћете можда пронаћи нове инспирације тамо или можда радите на неким другачијим пројектима.

Пут у Београд биће посвећен уметности, (каоself funded аrtist in residence), професионалном усавршавању, обиласку многих галерија – нарочито посета Центру за графику и визуелна истраживања и Графичком колективу, успостављању контакта и са Амбасадом Аустралије и Управом за сарадњу са дијаспором…. у нади да ћу можда добити подршку за излагање мојих радова и у Београду.

По Повратку у Бризбен у 2016. години имам већ у плану самосталне излозжбе у Мултикултурном Центру Бризбена и у неколико бризбенских библиотека. За сада су то ‘self funded’ пројекти у нади да ћу наћи подршку и спонзоре за будуће самосталне изложбе широм Аустралије.

Тако са путујућим самосталним изложбама приводи се крају мој тренутни фокус на тему Београда а започиње нова серија радова са темом Фрагменти Бризбена.