Ambasadorka Australije Zvanično Otvorila Izložbu ‘Fragmenti II: Beograd’

English

Izložbu ‘Fragmenti II: Beograd’ je svečano otvorila Ambasadorka Australije u Srbiji Nj. E. Julija Fini 26. april 2017. godine. Na  otvaranju govorili su i v.d. sekretara za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i direktor JP „Beogradska tvrđava“ Petar Andrijašević.

Autor izložbe, Srpska i Australijska umetnica, Vesna Klačar-Nedimović, je seriju grafika ‘Fragmenti II: Beograd’ posvetila svom rodnom gradu. 

Nj. E. Julija Fini je istakla kako Srpska dijaspora generacijama doprinosi multikulturnoj Australiji i izrazila uverenje da će i ova izložba zbližiti dva naroda.

„Ovo je stvarno jedan divan dan za otvaranje ovakve izložbe i vrlo smo srećni što smo u prilici da je otvorimo baš ovde (na Kalemegdanu). Iako smo zaista geografski jako udaljeni od Srbije ovo je definitivno primer kako možemo da bolje radimo i da nas kultura više spaja, tako da ova umetnica je u velikoj meri doprinela tome. Želela bi da isteknem da Srpska dijaspora je u velikoj meri doprinela onome što danas zovemo savremena, moderna i multikulturna Australija. Definitivno Vesnina ljubav za Beograd isijava iz ove izložbe. Možemo da proglasimo ovu izložbu otvorenom te Vas molim da uživate u izložbi“. – Nj. E. Julija Fini.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić istakla je značaj međunarodne kulturne saradnje za grad Beograd.

„Kultura i umetnost su definitivno spona koja najbolje spaja dve kulture koje su različite, dva naroda koja su različita. Ja se iskreno nadam da ćemo posle ovoga uspostaviti još bolje odnose, ne samo između Australije i Srbije, nego i između svih ostalih zemalja jer zapravo cilj grada Beograda i sekretarijata za kulturu je da što više poradimo na međunarodnoj saradnji“. – Ivona Jevtić

Direktor JP „Beogradska tvrđava“ Petar Andrijašević rekao je da je Vesna umetnica koja kroz umetnost spaja dva naroda.

„Želim Vam dobrodošlicu na Kalemegdan na otvaranje izložbe umetnice iz Australije, ali kako ona sama to voli da kaže da joj je rodni Beograd i dalje u srcu. Javno Preduzeće „Beogradska tvrđava“ želela je da prikaže ove grafike prepoznajući posebni doživljaj Beograda umetnice Vesne Klačar-Nedimović. Ona je jedan od umetnika koja spaja svojim radom, dva naroda, Srbiju i Australiju, i jača tu kulturnu sardnju. Evo upravo je danas i sa nama i Ambasadorka Australije Julija Fini, i ja joj se zahvaljujem zbog toga i nadam se da ćemo u budučnosti još više sarađivati. Mi se u Preduzeću, koje upravlja ovim prostorom, trudimo što bolje da prezentujemo i tvrđavu i park Kalemegdan ne samo domaćim već i stranim turistim. Upravo Savsko šetalište se izdvojilo kao jedna jedinstvena galerija na otvorenom, i siguran sam da će i ova izložba biti posvećena kao i sve do sad prethodne“. – Petar Andrijašević.

This slideshow requires JavaScript.

Slušajte govore sa otvaranja – zahvaljujući SBS Serbian.